Kurban Bayramı yaklaşırken, en merak edilen konulardan biri de kurban etinin nasıl saklanacağı. Dini vecibemizi yerine getirdikten ve kurbanımızı paylara bölerek komşularımızla paylaştıktan sonra kalan etleri hepimiz bir şekilde saklıyoruz. Peki bunu doğru yapıyor muyuz? İşte kurban etini saklarken dikkat etmeniz gerekenler:
Etinizi bekletin
Kurban etini, 14-20 dereceye kadar serin bir yerde 5 saat boyunca muhafaza edin. Daha sonra parçalama işlemini gerçekleştirerek, buzdolabına yerleştirin. Çünkü uzmanlara göre, kesimden hemen sonra, dinlendirilmeden buzdolabına konan etler, bakteri üretimine yol açıyor.
Hijyene dikkat edin
Eti parçalara ayırmadan önce ellerinizin temizliğinden emin olun. Etleri keseceğiniz tahtayı, bıçağı ve etleri koyacağınız kapları bir gece önceden kaynar suda yıkayın. Sakatatları ve etleri mutlaka ayrı kaplara koyun.
Beş günden uzun süre sonra tüketeceğiniz etleri, derin dondurucuda saklayın
Etler buzdolabında maksimum beş gün saklanabilir. Süre uzadıkça etin rengi koyulaşmaya başlar. Renginin koyulaşması tek başına etin bozulduğu anlamına gelmez. Bunun yanında ette koku ve doku değişiklikleri etin bozulmaya başladığını gösterir. Beş günden uzun süre sonra tüketeceğiniz etleri mutlaka derin dondurucuda saklayın.
Saklayacağınız eti porsiyonlara bölün
Etleri isteğinize uygun şekilde parçalayıp saklama poşetlerine koyarken, ihtiyacınızı göz önünde bulundurarak, bir kerede tüketebileceğiniz porsiyonlara bölerek saklayın. Çünkü dondurulan eti çözdükten sonra bir kerede tüketmelisiniz. Çözülen etin tekrar dondurulması bozulmasına sebep olacaktır.
Dondurulmuş eti buzdolabında çözün
Dondurulan kurban etini daha hızlı çözülmesi için sıcak suya koymayın. Bu ette oluşacak bakteri hızını ve miktarını arttırır. Derin Dondurucu’dan çıkardığınız etleri mutlaka buzdolabına koyarak çözülmesini bekleyin.