Birisi size çocuğunuz “Kendi kararlarını verebilen, sorunları karşısında çözüm üretebilen ve insan ilişkileri kuvvetli” dese mutlu ve gururlu olacağınız kesin.

Bu cümleleri duyabilmemiz için dikkat etmeniz gereken şeyler olduğunuzu biliyoruz şüphesiz.

Çünkü hiçbir çocuk, bu özelliklerle dünyaya gelmiyor.

Bunun için hayat boyu en çok ihtiyacı olacak şey “problem çözme becerileri yüksek” bir çocuk olabilmektir. Bu da işte tam olarak sizin desteğinizle mümkün olacak.

“Mutlu” ve “başarılı” olduğunuzu hissettirecek bu cümleleri duyabilmek için çocuk yetiştirirken pek çok noktaya dikkat etmeniz gerektiğini söyleyebiliriz.

Biz öğretmeden çocuklarımızdan bu özelliklere göre davranmalarını beklememiz gerekiyor.

Peki, ne yapmalıyız?

♦ Çocuğunuzu cesaretlendirin:

Bir sorunla karşılaştığında çözüm yolu bulması için çocuğunuzu cesaretlendirin ve onu konu hakkında düşünmesi için teşvik edin.

♦ Sorunu kesinlikle kendisi çözsün:

Çocuğunuzun sorununu sürekli siz çözerseniz, ileride problemlerle baş etmekte zorluk yaşayacak. Bu nedenle kendi kendine çözüm bulması için fırsat verin. Gerektiğinde yardıma hazır olduğunuzu belirtmekten çekinmeyin.

♦  Küçük sorumluluklar verin:

Kendine güveni olan çocuk sorunlarla baş ederken daha özgüvenli olur. Bu nedenle ona ev içinde küçük sorumluluklar vererek kendine olan güveni artırmaya çalışın.

♦ Düşüncelerini sorun:

Fikirlerini özgürce belirtebilen bir çocuk, sorun çözerken kendi kararlarının önemini anlayabilecek ve bu doğrultuda hareket edecektir. Bu nedenle çocuğunuzun fikirlerini sorun ve neden böyle düşündüğünü anlamaya çalışın.

♦  Kitap okuyun ya da film izleyin:

Çocuğunuza kitapta ya da filmde olan karakterlerle ilgili sorular sorun. Örneğin; kitaptaki karakter bir sorunla karşılaşmıştır, siz de çocuğunuza “Eğer, sen onun yerinde olsaydın ne yapardın?” diye sorabilirsiniz. Böylece ona farklı sorunlar hakkında düşünme fırsatı vermiş olursunuz.

♦ Çeşitli yollar öğretin:

Ona çözümü hazır olarak sunmak yerine bir sorunla nasıl baş edilmesi gerektiği konusunda bilgi verin. Bu durumu farklı örneklerle anlatmaya çalışın.

Psk. Çiğdem Doğan Bilgin