Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Haber Global ekranlarında yayınlanan Candaş Tolga Işık’ın sunduğu Az Önce Konuştum programına konuk oldu. Bakan Selçuk, yüz yüze eğitimde neler değişeceğini ve sınav sistemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

YÜZ YÜZE EĞİTİM SÜRECİ

“AVRUPA’DA OKULLARI AÇMAYAN ÜLKE YOK”

Selçuk, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ara verilen yüz yüze eğitimin 12 Ekim’de başlama kararını anımsattı. Küresel düzeyde bir problemle karşı karşıya olunduğunu anımsatan Selçuk, şöyle devam etti:

“Her bir bireyin hayatında belirli değişiklikler oluyor. Bu çok zor bir süreç. Kolay değil yaşanması. Bu anlamda elbette herkesin bir söyleyeceği var. Herkes kendi fikrini söylüyor vatandaş olarak, dünyada yaşayan bir birey olarak… Ancak bu mesele çok temelde tıbbi ve pedagojik olarak ciddi bir bilimsel çerçeve gerektiriyor. Bu mesele ‘Sana göre, bana göre’ meselesi değil. Kanıta ve veriye dayalı olarak gidişat nedir, dünyada neler oluyor? Geçtiğimiz pazar günü Türkiye’nin yurt dışındaki eğitim müşavirleriyle 2 saatlik bir toplantımız oldu. O toplantıda tekrar tekrar ‘hangi ülke neler yapıyor?’ diye baktık. Kıta Avrupası açısından bakıldığında tümünün açtığını ve hatta 10-12 yaş altında maske olmadığını, tam zamanlı açtıklarını haftada 5 gün, bütün kademelerde, kimisinde sadece öğretmenlerde maske olduğunu kiminde lise düzeyinde maskenin gerekli olduğunu görüyoruz. Bütün bunlar bize şunu gösteriyor. Aslında her ülkenin kendi özel durumu vardır. Hepimizi küresel gidişatla ülkemizdeki gidişatı iki eksen gibi düşünüp bu iki eksenin bize göre nasıl olması gerektiği konusunda bilimsel kararlar vermek zorundayız.”

Uzaktan eğitimin kendi özel tercihleri olmadığına dikkati çeken Selçuk, “Bu bir mecburiyet. Dünyada koşullar ne olursa olsun, bizim ödevimiz bunun tedbirini almak. Bizim ödevimiz bu. Bunun tedbirini almak üzerinden baktığımızda da Türkiye’nin neler yaptığını konuşacağız. Bu bir mecburiyet şu anda bunu yapmak durumundayız. Sadece okullarla ilgili değil, sokakta birçok paydaşla ilgili de problemler yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

OKULLARDA YENİ EĞİTİM SÜRECİ

“İSTEMEYEN VELİ ÇOCUĞUNU OKULA GÖNDERMEYECEK”

“Biz haftada 2 gün açtığımız için, ilk 2 gün sınıfın yarısı geliyor, daha sonraki 2 gün sınıfın diğer yarısı geliyor. Aylar önce senaryolarımız olduğunu söylemiştim. Bugün senaryolar gerçek oldu ve uyguluyoruz. Planlardan bir tanesini bu 2-2 gün meselesinde uyguluyoruz. Çocuklarımızın bu suretle daha kontrollü bir şekilde okula gidiş gelişlerini, okul yöneticileri, öğretmenler, velilerimiz açısından daha anlaşılabilir ve denetlenebilir bir süreç olarak yapılandırmaya çalışıyoruz. Burada bazı alışkanlıklar da ediniliyor. Çocuklar ortama alışıyor, neyi, nasıl yapmaları gerektiği konusunda daha bilinçli ve duyarlı oluyor. Öğretmenlerimiz bazı şeyleri öğreniyor. Dolayısıyla bu sürecin kontrollü olmasının başka bir amacı var. Yoksa biz de İtalya, İspanya, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ‘hepsini açtık’ derdik ama Türkiye’nin koşulları biraz daha farklı. Onun için koşullara göre bunu yapıyoruz.”

OKULLARDA TENEFFÜS NASIL OLACAK?

2019-2020 eğitim öğretim döneminde ilkokul 1. sınıf öğrencilerinin şimdiki durumuna ilişkin soruyu Selçuk, şöyle yanıtladı:

“Aslında martın başında, 13’ünde çocuklar okumayla ilgili temel aşamaları bitirmiş oluyor. Hatta nisanda okuma bayramı olabilir. Buradaki problem akademik olmaktan ziyade o iletişim ve duygu bağının kesilmiş olması. Bütün ülkenin ve ailelerin birden bir tedirginlik içine girmiş olması, asıl problem bu. Yoksa çocuklar için yaz okulu yaptık, bu 2’ler için. ‘Okuma yazma konusunda eğlenceli oyunlar, kuklalar, animasyonlar, videolar.’ var dedik. Çocuğun öğrendiğini tekrar etmesi için oyun tabanlı bir yaklaşımla oradaki eksiğini giderdik

12 Ekim itibarıyla yüz yüze eğitime başlayacak öğrencilerimiz için yüz yüze ve uzaktan eğitimin birlikte yürütüleceği bir planlama yaptık. Yüz yüze eğitime başlayacak öğrencilerimiz haftanın iki günü okulda olacaklar.  Yüz yüze eğitimdeki ilk aşamada süreci planladığımız şekilde yönettiğimiz, iyi sonuçlar aldığımız için ikinci aşamaya geçmeye hazırız.Çocuklardan bir kısmı teneffüse çıkmak istemiyor. Bir kısmı çıkıyor.

ÖĞRETMEN, ÖĞRENCİ VE ŞOFÖR DE VAKA VARSA NE YAPILIYOR?

2 haftadır bize gelen vaka yok. Okulda bulaş daha az.  Eğer sınıfta ikinci vaka varsa uzaktan eğitime geçiliyor.  Temaslı ya da pozitif bir vaka söz konusu ise okul müdürünün telefonuna mesaj geliyor. Evde ya da hastanede tedavisine geçiliyor.

“APLİKASYON GELİŞTİRİYORUZ”

Her şeyin kontrol edildiği bir aplikasyon geliştiriyoruz.

SINAV SİSTEMİ DEĞİŞECEK Mİ?

“MÜFREDATIN TÜMÜNDEN SORUMLU OLACAKLAR”

Sınavlar yüz yüze olacak. EBA TV’deki içerikler sorulacak. Neden yüz yüze yapıyoruz? Eğer sınav şeklimizi değiştirirsek ölçme ve değerlendirme açısından büyük problem çıkıyor. Öğrenme kayıplarını en aza indirmek için yüz yüze yapıyoruz.Önceden lise son öğrencileri rapor alır okula gelmek istemezlerdi şimdi ise tam tersi okula gelmek istiyorlar. Bu sene sınavlarda müfredatın tümünden sorumlu olacaklar.