ABD’li bilim adamları tarafınca meydana getirilen araştırmaya gore yağlı, kızarmış ve şekerli içeceklerin ağırlıkta olduğu beslenme tarzının kalp rahatsızlığı kaynaklı ölüm riskini artırdığını ortaya koydu.
Daily Mail gazetesinin haberine gore, ABD Birmingham’da bulunan Alabama Üniversitesi araştırmacıları tarafınca meydana gelen çalışmada, 45 yaş üstü 21 bin ABD vatandaşının yeme alışkanlıkları incelendi.
On yıl devam eden araştırma süresince yeme alışkanlıkları takip edilen katılımcılar, her altı ayda bir kalp sağlığı taramasına da doğal olarak tutuldu.
Amerikan Kalp Derneği bilimsel dergisinde piyasaya çıkan araştırma sonucunda, yağlı, kızarmış ve şekerli yiyecekleri içeren “Güneyli seçimi” yeme alışkanlığının kalp rahatsızlığı kaynaklı ani ölüm riskini yüzde 46 arttırdığı ortaya çıktı.
Bilim adamları ek olarak, bu beslenme alışkanlığına haiz 400’den fazla kişinin araştırmanın devam etmiş olduğu süreçte kalp kaynaklı nedenlerle yaşamını kaybettiğine dikkat çekti.
Araştırmacılar, bitkisel besin odaklı “Akdeniz seçimi” beslenme alışkanlığına haiz bireylerinse kalp krizi şeklinde ani gelişen bir sıhhat sorunundan yaşamını yitirme riskinin yüzde 24 daha azca bulunduğunu belirtti.
Araştırmayı yürüten ekibe liderlik eden Hekim James Shikany, “Araştırmanın neticeleri kalp rahatsızlığı kaynaklı ani ölümlerde yeme alışkanlığının denetim edilebilir bir risk faktörü bulunduğunu göstermektedir” dedi.
Shikany, kızarmış ve işlenmiş yiyeceklerden daha fazlaca bitkisel gıdalar, meyveler ve tam tahıl ürünlerini içerecek bir beslenme alışkanlığının kalp rahatsızlığı sebebiyle yaşanmış olan ani ölüm riskini düşüreceğinin altını çizdi.
CNNTürk