Göz Kararması Neden Olur?

Göz kararması, tansiyona ve şekere bağlı olarak sürekli kendini tetikleyen bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, göz kararması neden olur? Göz kararması nasıl geçer? Göz kararmasına ne iyi gelir? İşte, göz kararması ile ilgili detaylar…

Gün içerisinde yapılan rutin işler veya yorucu işler sırasında aniden gerçekleşen bir göz kararmasını hemen hemen herkes bir kerede olsa yaşamıştır. Göz kararması tansiyon, açlık, sıcak ve strese bağlı olarak gerçekleşebilir. Göz kararması, baş ağrısı ve sersemlik belirtilerini içerisinde barındıran bir hastalıktır.

Bu rahatsızlığı yaşayan birçok kişi göz kararması nasıl geçer sorusunu da sıkça sormaktadır. Peki, göz kararması nasıl geçer? Göz kararmasına ne iyi gelir? Göz kararması kulak çınlaması ne anlam ifade eder.

Göz kararması kendi başına bir tehlike arz etmiyorken beraberinde baş dönmesi ve mide bulantısı gibi ikinci bir durum eşlik ediyorsa dikkat edilmelidir. Aynı zamanda bu durum sık sık tekrarlanıyorsa bir an önce doktora başvurulmalıdır.

ün içerisinde yapılan rutin işler veya yorucu işler sırasında aniden gerçekleşen bir göz kararmasını hemen hemen herkes bir kerede olsa yaşamıştır. Göz kararması tansiyon, açlık, sıcak ve strese bağlı olarak gerçekleşebilir. Göz kararması, baş ağrısı ve sersemlik belirtilerini içerisinde barındıran bir hastalıktır. Bu rahatsızlığı yaşayan birçok kişi göz kararması nasıl geçer sorusunu da sıkça sormaktadır. Peki, göz kararması nasıl geçer? Göz kararmasına ne iyi gelir? Göz kararması kulak çınlaması ne anlam ifade eder.

Göz kararması kendi başına bir tehlike arz etmiyorken beraberinde baş dönmesi ve mide bulantısı gibi ikinci bir durum eşlik ediyorsa dikkat edilmelidir. Aynı zamanda bu durum sık sık tekrarlanıyorsa bir an önce doktora başvurulmalıdır.

Göz kararması şikayetiniz var ve bununla birlikte çeşitli durumlar gözleniyorsa kişi bir an önce dahiliye (iç hastalıkları) uzmanına başvurmalıdır. Doktor gerekirse kulak burun boğaz (KBB) veya nöroloji uzmanına yönlendirecektir.

Göz Kararması Nedenleri?

Göz kararmasına neden olan başlıca durumlar; tansiyonun aniden düşmesi, açlık vestrestir. Kişinin aniden ayağa kalkması üzerine yaşanan göz kararmasına “ortostatik” adı verilmektedir. Aniden ayağa kalkmalarda beyine yeterince kan gitmez ve hafif bayılma hissi, çarpıntı, göz kararması, baş dönmesi ile birlikte rengin solması gibi durumlarda gözlenmektedir. Bu durum kansızlık, kalp ve beyin hastalıklarının belirtisi olabilir. Eğer sürekli olarak bu durum yaşanıyor ise bir uzmana başvurmak gerekir.

Göz kararmasının başlıca nedenleri arasındabulunan sıcaklık, yaz aylarında sıklıkla göz kararmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda vücudun mineral dengesindeki ani değişimler göz kararmasına neden olmaktadır. Özellikle yaz aylarında aşırı sıcaklar nedeniyle yoğun terleme yüksek oranda vücuttan tuz atılmasına neden olur ve böylece vücuttaki minarel dengesi ani bir değişim ile göz kararmasına sebebiyet veririr.

Göz kararmasına neden olan diğer durumlar;

  • Tansiyonun düşmesi ve yükselmesi
  • Şekerin düşmesi ve yükselmesi
  • Kansızlık
  • Aşırı su kaybı
  • Boyun damarlarının daralması
  • Bazı ilaçlar
  • Trioit sorunları

Göz Kararması Nasıl Geçer?

Göz kararmasını nasıl geçer sorusunun birçok hastalıkta olduğun gibi tek bir cevabı bulunmamaktadır. Göz kararmasını geçirilmesinde en önemli etkenlerin başında yaşam tarzının değiştirilmesi gelmektedir. Gün içerisinde yapılan bazı alışkanlar değiştirildiği takdirde bir bu hastalığa çare bulabilirisiniz.

Göz karmamasının önlenmesinde;

  • Susuz kalmamanız çok önemlidir. Günde en az 2 litre su içmelisiniz.
  • Alkol su kaybına sebep olacağından dolayı alkolü bırakmalısınız ya da en az indirgemelisiniz.
  • Kesinlikle uzun süre aç kalmayanız.
  • Ayağa kalkmalarda yavaş hareket edin.
  • Yatağınızın baş kısmını hafif yükseltin.
  • Çok uzun süre ayakta durmaktan kaçının.
  • Eğer uzun süre ayakta duracak bir durumdaysanız varis çorabı kullanın.
  • İzometrik egzersizler denilen duvarı itme ya da masa kaldırma gibi egzersizleri hafif hafif yapabilirsiniz.
  • Eğer kalp ya da yüksek tansiyon hastalığınız yoksa tuz, göz kararmasında düşük tansiyonun engellemesinde etkilidir.
  • Göz kararmasında kullanılan bazı ilaçlar yer almaktadır. Eğer ilaç tedavisi yöntemi ile uygulama gerçekleştirmek istiyorsanız, uzman doktora gözüküp göz kararmasına engel olan ilaçları kullanabilirsiniz.

Göz Kararmasına Ne İyi Gelir?

Yukarında belirtilen Göz Kararması Nasıl geçer sorusunda olduğu gibi Göz kararmasına ne iyi gelir sorusunda da aynı şeyler belirtilebilir. Kısaca belirmek gerekirse, yukarıda yer alan susuz kalmama, ayakta durmama gibi maddeler aynı zamanda göz kararmasına iyi gelen, göz kararmasını engelleyen etkenlerin başında gelmektedir.

Göz Kararması, Baş Dönmesi, Mide Bulantısı ve Kulak Çınlaması Nedenleri

Göz kararması kendi başına bir tehlike arz etmez fakat mide bulantısı, baş ağrısı, halsizlik ve hafif bayılma hissi gibi durumlar göz kararmasına eşlik ediyorsa bir an önce doktora başvurulmalıdır. Altta yatan nedenler doktor kontrolü ve muayenesi ile belirlerek bir tedavi uygulanmalıdır.

Eğer göz kararmasına mide bulantısı eşlik ediyorsa; migren ve ülser gibi sorunlardan şüphelenir. Göz kararmalarında mide bulantısının dışında bir de baş ağrılarına sıklıkla rastlanılmaktadır. Göz kararması ve baş dönmesinin tehlikeli sayılabilmesi için sıklıkla rastlanılması gereklidir. Migren, tansiyon, vertigo, beyin ve kalp hastalıkları gibi durumlar baş ağrısı ile göz kararmasına neden olabilir.

Göz kararması tek bir gözde meydana geliyor ve gün içerinde devam ediyorsa boyundan geçen ve gözü besleyen damarlarda bir tıkanıklık söz konusu olabilir. Bu damarlardaki kan seviyesinin azalması durumunda göz ve beyim iletişimini sağlayan sinirlerde hasar göz kararmasına sebebiyet vermektedir. Eğer göz kararmanız gün içerisinde farklı zamanlarda tekrar ediyor ve 4-5 saat sürebiliyorsa bir an önce bir uzamana başvurmanız gerekir.

Ayağa Kalktığımızda Yaşadığımız Göz Kararması

En çok rastlanan göz kararma şekillerinden bir tanesidir. Bu olay sırasında bir de baş dönmesi vb. sıkıntılar yaşıyorsanız bir nevi Ortostatik Hipotansiyon yaşıyorsunuz demektir. Kısaca, ayağa kalktığınızda bir anda tansiyonunuz düşer ve beyne yeteri miktarda kan gitmediğinden dolayı göz kararma olayı gerçekleşir. Bununla beraber, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi sorunlarla da sık olarak karşılaşılır.

Göz kararma sırasında bu belirtileri hisseden kişiler, öncelikle yavaş hareket etmeleri gerekir. Sorun devam ediyorsa en yakın sağlık kuruluşunda muayne olması gerekmektedir.

Göz Kararması ve Mide Bulantısı

Göz kararma işlemi ile beraber eğer mide bulantısı da kendisini göstermeye başladıysa, tansiyon ve şeker değerlerinde oynama olmuş olabilir. Migren hastalığı baş göstermiş olabilir. Baş ağrıları kendisini hissettirmeye başlarken, bazı beyin hastalıklarının da habercisi olabilir.

Göz Kararması ve Kulak Çınlaması

Göz kararması sadece tek başına bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmamaktadır. Göz kararması kulak çınlaması, baş dönmesi ve mide bulantısı rahatsızlıkları ile bir görülmektedir. Eğer sizler de bu bulgular ışığında bazı rahatsızlıklar yaşıyorsanız ve bu durum süreklilik gösteriyorsa kesinlikle bir uzman doktora ve uzman doktorun verdiği reçete üzerinden tedaviye başlamalısınız.

KAYNAK:https://www.neoldu.com/