Kuvvetli bir enfeksiyon önleyici olan karanfil çayı ağzı diş sağlığından sindirime kadar birçok yarar sağlar. Kökü yemeklerde kullanılan karanfil baharatı güzel kokusuyla en oldukça ağız kokusunu bitirir. Uzakdoğuda 600 yıldan fazladır alternatif tıpta tüketilir. Düzgüsel çayın içine bile bir iki diş karanfil atarak yararlarından yararlanabilirsiniz. Karanfil çayının yararları nedir? Karanfil çayı iyi mi yapılır?

Karanfil tropikal bölgelerde yetişen aromatik bir ağaçtan elde edilir. Bu kök senelerce yiyeceklere tat ve koku vermek için kullanıldı. Bilhassa Asya vatanlarında çay formunda tüketilen karanfil, alternatif tıpta kuvvetli ağrı kesici nebat çayı olarak tercih edilirdi. İçeriğinde bulunmuş olduğu maddeler bakımından faydası fazla olan karanfil çayı mevsim geçişlerinde hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Bağışıklık sisteminde antikor üretimine destek olan karanfil çayı, vücuttaki toksinleri temizler. Bakterileri idrar yöntemiyle atan karanfil çayı, metobizlmayı hızlandırarak sindirimi düzenler. 

KARANFİL ÇAYI NASIL YAPILIR?

Tane formunda olan 6 tane karanfili ve bir çubuk tarçını 2 su bardağı su ile birlikte bir cezveye koyun. 15 dakika süresince cezvenin ağzını kapatarak kaynatınız. Sonrasında 5 dakika süresince demlenmesini bekleyin. Süzüp içebilirsiniz. Bu çay bilhassa bağırsakları temizler. Bunun yanı sıra düzgüsel çayın içine de tane formunda 2 tane karanfili bardağınıza ekleyip tüketebilirsiniz. Karanfil ağız ve diş enfeksiyonlarını önler. 

KARANFİL ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

  • Antibakteriyel etkiye haiz olan karanfil, çayı tertipli tüketildiğinde mide asidini dengeler. Kramp yaşanmasını önleyen karanfil, bulantı ve kusma benzer biçimde problemler esnasında tüketilmesinde yarar var. Bunun yanı sıra reflü problemi içinde uzmanlar önerir. Asidi dengelediğinden midenin hasar almasını engeller.
  • Bağırsaklardaki gıda artıklarını vücuttan atar. Kurtçuk oluşmasının önüne geçer. Fonksiyonları artırarak kabızlığı engeller.
  • En oldukça vücuttaki toksinleri atmada yarar sağlar. Bu sayede mide ve bağırsakların yanı sıra vücuttaki öteki organların bilhassa karaciğer ve akciğerlerin temizlenmesini destek sunar. Toksinleri vücuttan atarak bir tek hastalıklara karşı değil bununla birlikte cildin yenilenmesini de destek sunar.

  • Keskin kokusu ve ihtiva ettiği maddeler bakımından karanfil çayı, ruh sağlığına da yarar sağlar. Bilhassa son yıllarda artan depresyon ve stres benzer biçimde hastalıkları önleyerek uyku sorunlarının da önüne geçer.

  • Bağışıklık sistemi mevsim geçişlerinde artan enfeksiyonlar sebebiyle zayıflar. Antikor üretimi düştüğünden vücut ısısı da değişmiş olur. Bu da beyne kadar hasar bırakabilir. Sadece karanfil çayı, bağışıklık sistemindeki zayıf hücrelerin güçlenmesini sağlayarak direncinin düşmesini engeller.
  • Yiyecek sonrası karın şişkinliği problemlerine ve en oldukça hanımlarda görülen idrar enfeksiyonlarını da engeller.
  • Soğutulmuş karanfil çayını banyo suyuna ilave ederek saç derisinin yenilenmesini sağlar. Yıpranmış saçları kuvvetlendirir. Vücuttaki gözenekleri temizleyerek küçültür. Bilhassa ter problemi yaşayan kişilerin her banyoda kullanımı tavsiye edilir.
  • Ayak mantarı ya da ayaklarında cilt soyulması olan kişilere de yarar sağlar. İki günde bir, geniş bir kabın içine yapılmış karanfil çayı ve elma sirkesi koyup ayaklarını içinde 10 dakika bekletilmesi tavsiye edilir.