Kemik sisteminin zayıflamasına yol açan kemik erimesi çoğu zaman ileri yaşlarda ortaya çıkar. Hareket merkezini negatif etkilen kemik erimesi ölümcül eğer olmazsa bile yaşam standardını düşüren bir hastalıktır. Erkeklere oranla hanımlarda daha çok görülen bu rahatsızlığı önlemek için uzmanlar bazı gıdaları öneriyor. Peki Kemikler iyi mi güçlendirilir? Kemik erimesini önleyen besinler nedir?
Bilimsel adı osteoporoz olarak malum kemik erimesi kemiğin iç yapısında gözenek şeklinde meydana gelen boşluklara neden olur. Kemikleri zayıflatan kemik erimesi çoğu zaman kalça ve omurga sistemini negatif etkisinde bırakır. Yaşanmış olan kırılma ya da çatlamaların iyileşmesini önleyen kemik erimesi fizyolojik aktiviteyi negatif etkisinde bırakır. İleri yaşlarda daha sık rastlanan bu hastalık en oldukça hanımlarda görülür. Bunun sebebi ise hormonal sıkıntıların en oldukça hanımlarda yaşanması ve doğum esnasında tüm kemik sisteminin etkilenmesidir. Ek olarak hormonlar sebebiyle bazı vitamin ve mineralleri vücut tamamen enzimleyemez. Kemiğin gelişmesi için gerekseme duyduğu kalsiyum, protein ve magnezyum kafi oranda alınmadığında yaşanma riski artan bu hastalık için uzmanlar uyarıyor.
- Kemik tramvatik durumların yanı sıra vitamin ve mineral eksikliğinden ortaya çıkar.
- Erkeklere oranla hanımlarda 5 kat daha çok görülür.
- Çoğu zaman 45 yaş üstü yaşanmış olan bir hastalıktır. Sadece nadiren de olsa genç yaşlarda da görülebilir.
- D vitamini, kalsiyum ve potasyum kemikleri kuvvetlendirir.
- Uzmanlar gün içinde kesinlikle güneşten D vitamini, yumurta, süt, peynir ve yeşil sebze besinlerinden tüketilmesi gerekildiğinin altını çiziyor.
KEMİK ERİMESİNİ ÖNLEYEN BESİNLER NELERDİR?
– D vitamini bir tek bağışıklık için değil bununla beraber kemik iskeletinin gelişimi için de gereklidir. D vitaminin en kuvvetli deposu güneştir. Uzmanlar bilhassa 90 dereceli öğle vakitlerinde değil 45 derecelik açıyla gelen güneş ışınlarının olduğu saatlerden faydalanmanın altını çiziyor. Saat 16:00 süregelen bu açılar yardımıyla günde bir saatte olsa vücut kafi D vitaminini alır. Bunun yanı sıra D vitamini açısından varlıklı olan yumurtanın sarısı ve somon balığında da elde edilebilir.
– Yeşil sebzeler K vitamini bakımından zengindir. Mesela ıspanak, pırasa, brokoli benzer biçimde gıdaları uzmanlar kış aylarında kucak dolusu tüketilmesi icap ettiğini vurgular. Kış aylarında güneşten yaralanma azca oluğundan besinler aracılığı ile hem K hem de D vitamini elde edilir. Yeşil sebzeler kemiklerin gelişiminden oldukça yapısal güçlenmesini destek sunar.
– Kemikleri güçlendiren en iyi kaynaklar süt, köy peyniri ve ev yoğurdudur. Kalsiyum bakımından yüzde yüz varlıklı olan bu besinlerin doğduğumuz andan itibaren alınması gerekir.
– Vücuttaki hücrelerin gelişmesi için eğer olmazsa olmaz iki madde mineral potasyum ve magnezyumdur. Hücrelerin yenilenmesi ve DNA yapılarını korumuş olan bu iki mineral bununla beraber kemiklerin iç yapısını yenilemede ve güçlendirmede de etkilidir. Potasyum bakımından varlıklı besinler; Muz, pazı, kabak, kereviz, dut pekmezi, asma yaprağı, bulgur ve kayısı… Magnezyum bakımından varlıklı besinler; Fıstık, fındık ve badem benzer biçimde kuruyemişler…
– Deniz ürünlerinde çoğunlukla bulunan çinko ve omega-3 yağ asidi de kemiklerin eğer olmazsa olmazıdır. Kemik yapısını güçlendiren çinko bununla beraber kuru baklagillerde de vardır. Vücudun işleyici ve bilhassa kemikler arasındaki sıvı kaybını önleyen çinkoyu uzmanlar almak için iki günde bir denir ürünleri tüketimi tavsiye ediyor.