Kulak tıkanıklığı, duş esnasında su kaçması yada tayyare kalkarken artan tazyik şeklinde gündelik ve rahat vakalara bağlı olarak oluşabileceği şeklinde enfeksiyon hastalıkları şeklinde daha ciddi hastalıklardan da kaynaklanabilir. Probleminin önemine gore çözümünün de değişebileceği göz önünde bulundurularak daha ciddi durumlarda kesinlikle sıhhat kuruluşuna başvurulmalıdır.

Kulak tıkanıklığı niçin olur?

  • Buşon: Kulak tıkanıklığı en sık bu sebepten kaynaklı oluşur. Dış kulak yolu girişindeki salgı kimi zaman fazla salgılanma ya da dış kulak yolunun yeterince geniş olmaması sebebiyle birikim yapar. Salgı birikimi dış kulak yolunu tam kapattığında ani bir tıkanıklık hissi oluşur.

  • Kulağa giren yabancı cisim: Kulak yolu yabancı bir cisimle tamamen dolarsa tıkanıklığa niçin olur.

  • Dış kulak yolu enfeksiyonu: Dış kulak yolu enfeksiyonları çoğu zaman dış kulak yoluna havuz, deniz yada banyo yaparken su kaçmasına bağlı oluşur. Kulakların uzun süre nemli kalması sonucu meydana gelir. Dış kulak yolunda meydana gelen ödem sebebiyle hasta ağrının yanı sıra kulak tıkanıklığı da hisseder.

  • ​Orta kulak enfeksiyonu: Orta kulak, içinde üç kemikçiğin ses iletimini sağlamış olduğu hava dolu bir boşluktur. Orta kulak enfeksiyonu esnasında bu boşluk iltihaplı sıvıyla dolar ve ses iletimini bozar. Şahıs kulak ağrısının yanı sıra kulak tıkanıklığından da yakınır.

  • Ani işitme kaybı: Ansızın oluşan yada birkaç günlük süreçte gittikçe ilerleyen işitme kaybıdır. Şahıs kimi zaman işitme kaybını ani başlamış olan tıkanıklık, dolgunluk şeklinde algılayabilir.  Çoğunlukla tek taraflı gelişir. Tedaviye erken başlanması başarı şansını artırdığı için kulak tıkanıklığı hissedildiğinde, bilhassa de telefonla görüşürken bir duyma problemi var ise doktora süre kaybetmeden başvurması gerekir.

  • Nazofarinkste kitle: Uzun devam eden ve kulak tıkanıklığına yol açan östaki fonksiyon bozukluklarında da kulak tıkanabilir. Bundan dolayı endoskop yardımıyla geniz eti ya da tümörün araştırılması gerekir.

Kulak tıkanıklığını evde geçirme şekilleri

  • Sıcak su torbası: Kulağınıza sıcak su torbası ile kompres yapabilirsiniz. Tıkalı kulağı açmak için uygulayacağınız sıcak kompres östaki borusunun genişleyip rahatlamasını elde edecektir. Sıcak su torbası ile kulağınıza işlem yaparken extra dikkatli olun. Eğer elinizde sıcak su torbası yoksa havluyu ısıtarak kulağınıza tutabilirsiniz.
  • Zeytinyağı: Ocakta ısıttığını bir miktar zeytinyağını ılıdıktan sonrasında kulağınıza 3-4 damla kadar damlatın. Tıkalı olan kulağınız açıkta duracak şekilde uzanın ve 10 dakika kadar bekleyerek zeytinyağının iyice akmasını sağlayın.
  • Esneme: Kulak tıkanıklığını açan bir öteki yöntemde esneme yöntemidir. Esneme, eşzamanlı hava girişi ve kulak zarının gerilmesi olarak tanım edilir.
  • Sarımsaklı zeytinyağı: 2 yiyecek kaşığı zeytinyağını mikrodalgada kullanılabilen bir kaseye dökün. Soyulmuş ve doğranmış sarımsağa 2 tane karanfil ilave edin. Kaseyi 15 saniye süresince mikrodalgada beklemeye alın. Yağı mikrodalgadan çıkarın ve ılınmasını bekledikten sonrasında birkaç damlasını bir kulağa birkaç damla öteki kulağa damlatın.
  • Saç kurutma makinesi yöntemi: Saç kurutma makinesinin derecesini orta ısı ayarına getirin ve ılık havayı tıkanan kulağa mesafeli şekilde iletin.