En sık yaşanmış olan sorunlardan biri mide yanmasıdır. Mide yanması hem hastalıkların emaresi içinde yer alır hem de başlı başına bir rahatsızlıktır. Yaşam standardını düşüren bu hastalık şikayetleri tekrarlanması doğrultusunda ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Mide yanması niçin olur? Mide yanmasına ne iyi gelir?
Mide yanması, çoğu zaman yiyecek sonrası yiyecek borunun mide ile olan bağlantı kısmında yaşanır. Sindirim hastalıklarının bir emaresi olan mide yanmasını çoğunlukla tüketilen besinler tetikler. Hareket edince karında oluşan şiddetli ağrı artar ve ağza kadar fena bir tat gelir. Bu ağza kadar gelen salyamsı tat asitlidir. Bu asidin sık sık yukarı çıkması yiyecek borusuna zarar verebilir. Mide yanması en sık reflüyle görülür. Reflü mide asidinin yiyecek borusuna çıkmasıdır. Baharatlı yiyecekler, soğan, sarımsak bu hastalığı tetikler. Bir diğeri ise gastrittir. Mide dokusunun deforma olmasıyla mide içinde iltihaplanma medyana gelir. Besinlerin etkisiyle de mide yanması, şişlik ve karın üstü kasılmalar yaşanır. Nadiren de olsa görülen mide mikrobu yanı helicobakter ploridir. Bu bakteri mide asidinde yaşar ve çoğalabilir. İştah azaltan bu mikrop gıdaları vücuda dağılmadan kusma yöntemiyle çıkmasına niçin olur. Ek olarak mide yanmasına sebebiyet verir.
- Baharatlı, soğan ve sarımsaklı besinler mide yanmasını tetikler.
- Ülser, reflü, gastirit ve helicobakter plori benzer biçimde hastalıklar mide yanmasıan nedne olan hastalıklardır.
- Mide yanmasında ağza fena bir asit tat gelir.
- Mide yanması tekrarlandıkça yiyecek borusu kanseri riskini artırır.
- Endoskopi yöntemi ile mide yanmasının sebebi teşhis edilebilir.
- Zencefil, karbonatlı su, meyan kökü ve sakız mide yanmasına iyi gelen organik yollardır.
MİDE YANMASINA NE İYİ GELİR?
– Mide sağlığı için en mühim koşullardan biri tahıllardır. Lif bakımından varlıklı olan tahıllar, mide fonksiyonlarını güçlendiren demir, selenyum ve magnezyumda barındırır.
– Laktoz içeren süt ve süt ürünleri de mide içindeki asit oranını dengeler. Sadece laktoz bazı insanlarda yan etkiye niçin olabilir. Bu yüzden bunlar laktozsuz süt tüketmeli.
– Karbonatlı su yüzyıllardır mide yanması, kusma ve bulantı benzer biçimde durumları azaltır. Ilık bir bardak suyun içine konulmuş olan bir yiyecek kaşığı karbonatı karıştırınız. Bir bardağı yemekten sonrasında tüketiniz.
– Oldukça azca malum sadece tüm alternatif tıp kitaplarında bulunan gıda tahindir. Uzmanlar mide problemi yaşayan kişilerin çoğunlukla tüketmesi gerektiği bir gıda bulunduğunun altını çiziyor. Bir yiyecek kaşığı tahin ilaç tesiri benzer biçimde anında mide yanmasını keser.
– Uzmanlar mide yanması yaşayanların kesinlikle yemeklerine zencefil koyması icap ettiğini söyler. Zencefil, mide asidini dengeler. Mide kaslarını güçlendirerek asidin yiyecek borusuna çıkmasını önler. Yemeklerde tercih etmeyenler zencefili çayı olarak da tüketilebilir.
– Midedeki mukozlu yapanın olmazsa olmaz besini meyan köküdür. Meyan kökü yiyecek borusunu da mide asidinin etkilerinden korur. Sadece uzmanlar uzun süre meydan kökü tüketilmesini önermez. Ek olarak yüksek tansiyonu olanların kesinlikle bu besini tüketmeden doktora başvurması gerekir.
– Elma mideyi genel olarak rahatlatan meyvelerden biridir. Uzmanlar yemekten sonrasında çay yerine bir yeşil elmanın tüketilmesini tavsiye eder. Elmanın yanı sıra taze sıkılmış elma suyu da tüketilebilir.
– Nebat çaylarından anason ve kekik çayı mide sağlığı için oldukça etkilidir. Yatıştırıcı etkiye haiz iki çay besinlerin kolayca mide tarafınca enzimlenmesine destek sağlar. Ek olarak bağırsakların çalışmasını da destek sunar.
MİDE YANMASININ TEKRARLANMAMASI İÇİN NE YAPMALI?
– Mide ağrısı yada şikayeti olan bir kişinin baharatlardan uzak durması gerekir. Bilhassa acı biber mide yanmasını tetikleyebilir.
– Sigara ve alkol tüketimi mide içi asit oranını artırır. Midenin hücrelerini zayıflatarak korumasız hale getirir. Bu da mide hastalıklarının bilhassa mide yanmasını tekrarlatabilir.
– Oldukça fazla karbonhidratlı ve yağlı besinler tüketmek mideyi ağırlaştırır. Öğütmesini zorlar. Gıdaları tam olarak öğütemediğinden daha çok asit üretir. Bu da yanmaya neden olur.
– Oldukça dar giyinmek bilhassa mide kısmında sık lastik ya da kemerli giysiler midenin ezilmesine niçin olur. Bu da asidi yukarı çıkartır ya da mide boşluğuna neden olur.
– Gece yatarken devasa yükseklikte yastık kullanma ve yatmadan ilkin bir şeyler yemekte mide yanmasını tekrarlatabilir.