Evden çalışmanın getirmiş olduğu yaşam tarzına alıştıkça evde yiyecek yapmak ve meydana getirilen bu yiyecekleri doğru şekilde saklamak daha da mühim hale geldi. Hatta işleri kolaylaştırmak için yiyecekleri fazla fazla yapmış olup acıktığımızda yemeye hazır şekilde bulmak adına buzdolabında depolar hale geldik. Sadece burada atlamamamız ihtiyaç duyulan mühim bir nokta var: Artan yiyecekleri saklamanın da bir yordamı var. Yoksa tehlikeli boyutlara ulaşabilecek besin zehirlenmeleri yaşayabiliriz. Peki, pişirildikten sonrasında soğutulan yiyeceklerde bulunan potansiyel olarak zararı olan bakterileri öldürebilecek yol nedir? İşte artan yiyecekleri saklarken yaptığımız 5 hata ve çürütülmesi ihtiyaç duyulan bir kent efsanesi

1) Yiyecekleri oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmek 

Pişmiş yiyecekler yada artan yemekler benzer biçimde kolay bozulan yiyeceklerin oda sıcaklığında iki saatten fazla beklemesine izin vermeyin. Bilhassa herhangi bir şey piştikten sonra servis yapana kadar 60 santigrat aşama sıcaklıkta tuttuğunuzdan güvenli olun.

Besin güvenliği mevzusunda gösterim meydana getiren kuruluşlar, 4 ila 60 santigrat aşama arası ısıyı, besin kaynaklı hastalıklara yol açan zararı olan bakterilerin üreyebileceği “tehlikeli aralık” olarak tanımlıyor.

Oda sıcaklığında iki saatten fazla (ısı 32 santigrat derecenin üzerindeyse bir saat, mesela yazları açık hava pikniği benzer biçimde) bırakılan tüm bozulabilir yiyecekleri atın. Kalanları olabildiğince acele soğutmayı ihmal etmeyin ve tehlikeli ısı aralığında kalmamaları için ısılarını olabildiğince süratli düşürmeye çalışın.

Derin olmayan kaplar, daha büyük yiyecekleri daha ufak parçalara ayırmanıza destek olarak soğutmanızı kolaylaştırabilir. Daha süratli soğutma için büyük ölçekteki yiyecekleri bölerek daha ufak kaplara aktarın.

Aynı şey tüm et ve etli yemekler de ilgilendiriyor; onları buzdolabına koymadan ilkin daha ufak parçalara ayırın. Soğutmayı hızlandırmak için buzdolabına koymadan ilkin hava geçirmez kapları buz yada soğuk su banyosuna yerleştirmeyi de deneyebilirsiniz.

2) Hava geçirmez kaplarda saklamamak 

Mümkünse yüksek kaliteli, hava geçirmez besin gizleme kapları seçin. Ek olarak artan yemeğinizin kabı tamamıyla doldurduğundan güvenli olun. Bu durum bakterileri dışarıda tutmaya destek olan, nemi sakınan ve öteki kokuların yiyeceğe sinmesini önleyen extra hava boşluğunu ortadan kaldıracaktır.

3) 3 ila 5 günden daha uzun süre saklamak 

Soğuttuğunuz artmış yiyecekleri 3 ila 5 gün içinde tüketebilir yada 4 aya kadar dondurarak saklayabilirsiniz. Bunun için burnunuza güvenin; kokusu, rengi yada dokusunda değişim olan yiyecekleri atın.

İşi basitleştirmek için artan yiyecekleri ne vakit dolaba koyduğunuzu hatırlatacak bir etiketleme sistemi yaratabilir ya da buzdolabınızı unutmayacağınız şekilde organize edebilirsiniz. Buna karşın şüpheye düştüğünüz yiyecekler var ise asla düşünmeden atın.

4) Tehlikeli bakterileri ortadan kaldıracak kadar iyi ısıtmamak 

Artan yiyecekleri tekrardan ısıtırken besin termometresiyle ölçerek 75 santigrat dereceye ulaştığından güvenli olun. Sosları, çorbaları ve sosları kaynama noktasına getirerek yine ısıtın.

Yiyecekleri tekrardan ısıtırken tencerenizin ya da tavanızın kapağını kapalı tutun. Böylece nemi koruyarak yiyeceklerin iyice ısınmasını sağlarsınız.

Ihmal etmeyin: Besin termometresi, zararı olan bakterileri yok etme ve pişmiş gıdaları ısıtırken yeterince yüksek bir sıcaklığa ulaştığınızdan güvenli olmanın tek güvenilir yoludur.

Beyaz et, kırmızı et ve yumurta benzer biçimde besinler besin kaynaklı hastalıklara niçin olacakları için bu detay oldukça önemlidir.

5) Mikrodalga fırını çapraz bulaş riskine karşı iyi arındırmamak 

Birçok insan donmuş etin buzunu çözmek için mikrodalga fırın kullanıyor. Pişmeden et suyunun çoğu zaman zararı olan bakteriler taşıdığını ihmal etmeyin ve bundan dolayı mikrodalgayı et, deniz ürünleri yada kümes hayvanlarını çözmek için kullanan biriyseniz çapraz bulaşmayı önlemek için davranışlarında ölçülü olun.

Mesela etin buzunu çözmek için ayrı, derhal peşinden yiyeceğiniz gıdaları ısıtmak için ayrı tabaklar kullanmalı ve bakterileri öldürmek için tabağınızı daima sıcak, sabunlu suyla yıkamalısınız.

Efsaneleşmiş: Pişmiş patatesleri tekrardan ısıtmak botulizme niçin olabilir 

Clostridium botulinum (C. botulinum ) bakteriyel enfeksiyonunun niçin olduğu botulizm, ender görülen ciddi bir hastalıktır. C. botulinum meyve, sebze ve deniz ürünlerinin yüzeyinde bulunabilir, bundan dolayı besin hazırlama esnasında bilhassa de evde konserve yaparken gıdaya güvenli şekilde işleme doğal olarak tutmak son aşama önemlidir.

Bununla beraber daha yüksek sıcaklıklardaki patatesler, botulizme yol açan bakteri clostridium botulinum’un üremesine bilhassa yatkındır.

Bu sebeple patatesleri muntazam bir halde yıkayarak, çapraz bulaştan kaçınarak ve pişmiş patatesleri fırından yada kaynar sudan çıkarır çıkarmaz buzdolabında saklayarak bunu önlemeye destek olabilirsiniz.

Alüminyum folyoya sarılmış halde pişirilen patatesleri servis edilinceye kadar sıcak tutmak yada folyoyu gevşeterek soğutmak en güvenli gizleme yöntemidir. Sadece patatesleri mikrodalga yada başka bir halde ısıtmak botulizme niçin olması imkansız.

Milliyet – PembeNar