Eşinizin horlamasından rahatsız olup uyandığınız oldu mu? Daha da kötüsü, hiç kendi horlamanız yüzünden uykunuz bölündü mü? Horlama, herkesin düşündüğünün aksine tamamen doğal bir şeydir ve herkes horlar.

Horlamamızın sebebi ise derin uyku halindeyken boğazımızın gevşemesidir. Ancak horlama her ne kadar doğal bir şey de olsa rahatsız edicidir ve insomnia, uyku düzensizliği ya da en basitinden çevremizdeki insanları rahatsız etme gibi bir takım problemlere yol açabilir.

Bilge Cafe olarak horlamanın bu olumsuz etkilerinden kurtulmanız için, horlamanın tedavisinde kullanılan doğal yöntemleri sizler için derledik.

1.Nane Yağı ve Altın Mühür Otu

Horlamanın sebeplerinden bir tanesi burun tıkanıklığı ve göğüs daralmasıdır. Nane yağı sinüslerin açılmasını sağlayarak boğaz yollarını rahatlabilir. Güçlü balgam söktürücü özelliği ile nefes yollarını rahatlatır ve nefese bağlı horlamalardan kurtulmanızı sağlar.

Altın mühür otu ise horlamanın tedavisinde kullanılan başka bir bitkidir. Göğüs daralmalarını azaltır ve geniz yolunu açar. Altın mühür otu antibiyotik ve bağışıklı sistemi güçlendirici özellikleri yüzünden genellikle alerji ve soğuk algınlığına karşı kullanılır.

2. C Vitamini Takviyesi

Bağışıklı sistemini güçlendirme ve solunum yolları söz konusu ise, C vitamini oldukça etkilidir. Horlamanın sebeplerinden bir tanesi sinüslerin sebep olduğu nefes yollarındaki tıkanmadır. Bu da uyku sırasında nefesin ağızdan alınmasına ve boğaza giren havanın titreşim yapıp horlamanın oluşmasına yol açar.

Yeteri kadar C vitamini kullanıldığı takdirde, sinüsleriniz temizlenecektir. C vitamini yönünden zengin olan bazı yiyecekler ise; brokoli, turunçgiller, limon, kırmızı dolmalık biber, papaya ve ananastır. Ananas aynı zamanda sinüs hastalıklarıyla mücadaleye yardımcı olan bromelain enzimi yönünden oldukça zengindir.

Uyumadan 1 saat önce bir bardak taze sıkılmış portakal suyu içerek veya bir kaç dilim ananas yiyerek horlama probleminin önüne geçebilirsiniz.

3.Kıvırcık Nane ve Çemenotu

Sindirim sistemi düzenli ve sağlıklı bir uyku çekmemizde önemli bir rol oynar ve aşırı yeme, hazımsızlık gibi durumlar horlamaya yol açabilir. Kıvırcık nane ve çemenotu, hazımsızlık ve mide asidi gibi problemlere bağlı oluşan horlamayı engelleme konusunda oldukça etkili olan şifalı bitkilerdir. Ayrıca, bu bitkiler bronşit, doku enfeksiyonu ve kronik öksürük gibi rahatsızlıkları önlemede de etkililerdir.

Bu bitkilerin çalışma şekli ise vücuttaki fazla asidi dışarı atmak ve bu şekilde horlama ihtimalini azaltmaktır. Çemenotu, uyku apnesiyle mücadele ve sindirim sistemi sağlını güçlendirmede etkili iken, kıvırcık nane ise hazımsızlık ve reflü ile mücadelede etkilidir.

Her iki bitki de sıvı, toz ya da hap halinde kolayca temin edilebilir.

4.Okaliptüs Yağı

Geniş bir kabın içine kaynar su koyup içine okaliptüs yağını damlatın, üstünüze bir havlu kapatın ve ağzınızdan ve burnunuzdan buharı içinize çekin. Bu şekilde sinüsleriniz temizlenecek ve rahat bir uyku çekebileceksiniz.

Aynı yöntemi buhar makinesi ile de deneyebilirsiniz. Buhar makinesinin içindeki suya bir kaç damla okaliptüs yağı damlatın ve çıkan buharı burnunuzdan ve ağzınızdan içinize çekin.

Bu işlemi yatmadan hemen önce gerçekleştirin.

5. Kilonuza Dikkat Edin

Bazen fazla kilolar – özellikle boyun kısmındaki kilolar- yattığınız zaman boğaz ve gırtlak kısmının daralmasına yol açabilir ve bu yüzden uyku sırasında horlama olabilir. Yapılan bir çalışmada horlayan insanların boyun çevrelerinin kalınlığının normal insanlara göre daha kalın olduğu gözlenmiştir.

Bu da gösteriyor ki kişinin boyun kalınlığı ile horlama arasında ciddi bir bağlantı vardır ve kilolu insanlar gün içerisinde olduğu gibi uyku ısırasında nefes problemleri yaşamaktadırlar. Kilo vermek horlamayı azaltmanın yanı sıra uyku düzenini sağlamak ve uyku kalitesini arttırmak için oldukça önemlidir.

6. Nemlendirici

Eğer horlamanızın sebebi burun tıkanıklığı veya alerjiler ise, kuru ve rutubetli ortamlar bu durumu daha da ciddileştirebilir. kuru hava boğazı ve geniz yollarını kuruttuğu için horlamayı arttırır.

Bu sorunun çözümü için nemlendirici kullanabilirsiniz. Nemlendirici, kuru havanın etkisini ortadan kaldıracak ve vücudunuz, ciğerleriniz ve nefes yollarınız için daha rahat bir ortam yaratacaktır. Dilerseniz nemlendiricinin içine bir kaç damla okaliptüs yağı da damlatabilirsiniz.

7.Sigarayı Bırakın

Sigara burun boşluğu ve gırtlağı tahriş eder ve boğaz şişmesi ve nezle gibi hastalıklara yol açar. Nefes yolları sigaraya bağlı olarak tıkandığında ise içeri giren hava akışı azalır ve nefes almada zorluk çekersiniz.

Bu durumun horlamaya yol açma ihtimali ise oldukça yüksektir ve her sigarada bu ihtimal daha da artar. Sigara içmeyen birisi bile çevresindeki sigara dumanından etkilenerek aynı belirtileri yaşayabilir.

Horlamayı azaltmanın yanı sıra, daha ciddi sağlık sorunlarının da önüne geçmek için sigarayı bırakmalısınız. Sigarayı bırakmaya ruhsal olarak hazır değilseniz, en azından yatmadan 4 saat öncesine kadar sigara içmeyi bırakmalısınız.

8.Beslenmenizi Güçlendirin

Antioksidan ve enzimler yönünden zengin olan bir beslenme programı vücuttaki enfeksiyonları azaltır ve aynı zamanda horlamayı da engeller. Yatmadan önce süt ürünleri tüketmek ise balgama yol açacağından horlama riskini daha da arttırabilir.

Ayrıca uyku vaktine yakın ağır yemekler yememeye de dikkat etmelisiniz. Mideniz yemekle dolu olduğu için diyaframınız üst kısımlara doğru baskı yapar ve düzenli nefes almanızı engeller. Bu da horlamaya yol açar.

Yatmadan önce kaçınmanız gereken besinler:

Kızarmış yiyecekler

Süt ürünleri

Alkol

Çikolata

İşlenmiş gıdalar

Basit karbonhidratlar

Bonus: Horlamayı Azaltmak İçin Doğal Bir Tedavi

Bu yöntem tamamen doğal malzemelerden oluşup vücudun mukus üretimini azaltmasını sağlar ve ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirecek besin maddeleri sağlar. Ayrıca boğazınızı ve solunum yollarınızı balgamdan temizler, burun basıncını dengeler ve solunum sistemini düzenler.

Malzemeler:

2 adet havuç

2 adet elma

Çeyrek limon

1 adet çubuk tarçın

1 bardak portakal suyu

Verilen malzemeleri blender ile karıştırın ve yatmadan bir kaç saat önce için.

Sizinde horlama ile başa çıkmak için bildiğiniz yöntemler varsa yorum kısmında belirtebilirsiniz.